Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Αναλυτικά ο καιρός σε όλη τη χώρα έως την Πρωτοχρονιά Έρχεται κακοκαιρία μέχρι τα κάλαντα: Για «ιστορικό χιονιά» στην Αττική μιλούν μετεωρολόγοι

beteranizhta.blogspot.gr


ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοι
Αναμένονται χιονοπτώσεις και στην Αττική - Παγετός σε όλη τη χώρα - Πιο έντονα τα φαινόμενα την Πέμπτη και την Παρασκευή - Υποχωρεί σταδιακά ο χιονιάς από το Σάββατο
Επιδείνωση θα σημειώσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και βόρειους ανέμους μέχρι 9 μποφόρ, κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, σταδιακά, από το Σάββατο.

Μετεωρολόγοι όπως ο Γιάννης Καλλιάνος κάνουν λόγο για «ιστορικό χιονιά» που θα χτυπήσει την Αττική από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τονίζοντας ότι ο χιονιάς θα χτυπήσει μέχρι και την Κρήτη ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι θα επηρεάσουν και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

«Από το απόγευμα της Τετάρτης και στη συνέχεια η θερμοκρασία θα σημειώνει πτώση και ειδικά από τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας η πτώση αυτή θα είναι ραγδαία! Αξίζει να σημειωθεί πως οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα ξεκινήσουν από το βράδυ της Τετάρτης στα βόρειοδυτικά του νομού αλλά πολύ γρήγορα (μέσα στη νύχτα) μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης θα γενικευτούν σε ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ. Το σύστημα φαίνεται να έχει τεράστια δυναμική με αποτέλεσμα μέσα στην Πέμπτη και ειδικά από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα είναι ΣΦΟΔΡΕΣ και θα επηρεάσουν οποιαδήποτε περιοχή βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 150 μέτρων. Σαφέστατα, λόγω της ιδιαίτερης δυναμικής αυτής της ψυχρής εισβολής, εξάρσεις πιθανότατα θα υπάρξουν και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου, ίσως ακόμη και σε πεδινά ή παραθαλάσσια τμήματα» γράφει ο κ. Καλλιάνος στη σελίδα του στο Facebook εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν και σημαντικές χιονοστρώσεις ειδικά στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού. «Εκτιμώ πως από το ύψος του Ολυμπιακού σταδίου και βορειότερα θα υπάρξουν και σημαντικότατες χιονοστρώσεις σε αρκετές περιοχές (δεν αποκλείεται και χαμηλότερα υψομετρικά)» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, στην Αττική θα διατηρηθεί -με εξάρσεις και υφέσεις- μέχρι και το Σάββατο το πρωί-μεσημέρι.

Για την υπόλοιπη Ελλάδα ο μετεωρολόγος στην ανάρτησή του προβλέπει ότι χιονοπτώσεις, το διάστημα αυτό, θα εκδηλωθούν κυρίως στα παρακάτω τμήματα:

- ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία, μόνο την Πέμπτη)
- ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική)
- ανατολική Πελοπόννησος (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)
- Εύβοια

Στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου θα χιονίσει ακόμη και στα παραθαλάσσια τμήματα του βόρειου και βόρειοανατολικού Αιγαίου, ενώ αξιόλογες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στις Κυκλάδες από το υψόμετρο των 150-200 μέτρων και υψηλότερα και πιθανότατα ακόμη και πιο χαμηλά!

Ειδικά για την Κρήτη ο κ. Καλλιάνος τονίζει ότι εκεί θα σημειωθούν οι πιο σφοδρές χιονοπτώσεις καθώς απο την Πέμπτη έως και την Κυριακή «θα χιονίζει στο νησί από τα 350-400 μέτρα και υψηλότερα με τάση οι χιονοπτώσεις να κατέβουν σε τοπικό επίπεδο και ακόμη χαμηλότερα».

Ο καιρός της Τρίτης

Για σήμερα Τρίτη αρχικά αναμένονται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά, αυξημένες στο Αιγαίο και τη Χαλκιδική, με τοπικές βροχές στη Βόρεια και ορεινή Κρήτη. Παράλληλα, παγετός θα εκδηλωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά. Από τις μεσημεριανές ώρες στα βόρεια-βορειοδυτικά προβλέπονται βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και μετά το απόγευμα και στα ημιορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ βροχές θα εκδηλωθούν στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Θεσσαλία. Κατά τη διάρκεια των βραδινών και νυκτερινών ωρών τοπικές βροχές αναμένονται στην κεντρική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα κεντρικά ορεινά.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη Μακεδονία και χιόνια στα ορεινά και το βράδυ πιθανόν πρόσκαιρα και σε ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Βελτίωση τη νύχτα.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στην Κεντρική Μακεδονία 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 ως 14 βαθμούς κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά της Ηπείρου λίγα χιόνια.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 ως 16 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο από -5 ως 13 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ευβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αρχικά αίθριος. Το μεσημέρι και από τα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στις βορειότερες περιοχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα βόρεια και ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 ως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια τοπικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν. Το βράδυ τοπικές βροχές στις Κυκλάδες.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 9 ως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το απόγευμα στα βόρεια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 ως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και το βράδυ είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, ενισχυόμενοι το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 4 ως 15 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 ως 14 βαθμούς κελσίου.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για τον καιρό μέχρι την Κυριακή

Τετάρτη 28-12-2016
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και νότια όπου θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και στο ανατολικό Αιγαίο μεμονωμένες καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις ηπειρωτικές ορεινές περιοχές και από το βράδυ σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια και πιθανόν τοπικά σε πεδινές περιοχές στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε πτώση από τα βόρεια. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Πέμπτη 29-12-2016
Καιρός: Στα δυτικά λίγες νεφώσεις. στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Χαλκιδική. Στα υπόλοιπα χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Βροχές ή χιονόνερο και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 6 με 9 και στα ανατολικά 7 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε σημαντική πτώση. παγετός τοπικά ισχυρός στα ηπειρωτικά.

Παρασκευή 30-12-2016
Καιρός: Στα δυτικά και βόρεια λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και τοπικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και των Κυκλάδων.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Θα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός στα ηπειρωτικά. Στα βόρεια τοπικά ολικός.

Σάββατο 31-12-2016
Καιρός: Στα δυτικά και βόρεια αίθριος. Στα υπόλοιπα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και των Κυκλάδων και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές της Εύβοιας. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, και στα ανατολικά 6 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Σε άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός τοπικά ισχυρός στα ηπειρωτικά.

Κυριακή 01-01-2017 – Πρωτοχρονιά
Καιρός: Γενικά αίθριος στις περισσότερες περιοχές. Αυξημένες νεφώσεις στο νότιο Αιγαίο. Σε Κυκλάδες και Κρήτη τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Σε μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός στα ηπειρωτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου