Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Alert: Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ με επίκεντρο ανάμεσα σε Χίο και Λέσβο

beteranizhta.blogspot.gr


ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοι
Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αντιληπτή μέχρι την Αθήνα
Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:28 το μεσημέρι της Δευτέρας μεταξύ Λέσβου και του ακρωτηρίου της Χίου.

Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν πως η δόνηση είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ, εκτίμηση που άλλαξε στα 6,3 R και τώρα το μέγεθος αναθεωρήθηκε στα 6,1 Ρίχτερ.

Πληροφορίες από τη Μυτιλήνη αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια.
Απότο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών αναφέρεται ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Πλωμαρίου με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.





Στο λιμάνι του Πλωμαρίου ο πυθμένας του λιμανιού αναταράχθηκε τόσο πολύ που έχει δημιουργηθεί βούρκος.
Στο Πλωμάρι μετά τον σεισμό δημιουργήθηκε μικρό τσουνάμι και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βάρκες βγήκαν στη στεριά.
Για καταρρεύσεις σπιτιών στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης κάνουν λόγο πληροφορίες τα τοπικά ΜΜΕ του νησιού.
Οι κάτοικοι πετάχτηκαν κυριολεκτικά έντρομοι από τα σπίτια τους μετά το μεγάλο σεισμό μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου.
Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο Πλωμάρι και τα γύρω χωριά που είναι κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης.



Μαρτυρία από Πλωμάρι: Κατέρρευσε μέρος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου

Μαρτυρία από το Πλωμάρι ότι έχει υποστεί σημαντικές ζημιές η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ότι έχει καταρρεύσει η πρόσοψη και το καμπαναριό.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Χαλδέζο, ιδιοκτήτη καφενείου στο Πλωμάρι, ο σεισμός που ταρακούνησε τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη ήταν πολύ ισχυρός και έγινε αισθητός σαν εφτάρι. Τώρα, όλος ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία της πόλης.
(Προηγούμενη ενημέρωση)
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε νότια της Μυτιλήνης στις 15:28 (τοπική ώρα) σήμερα 12 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης και 17 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.
seismos
Ψυχραιμία συνιστά στους πολίτες ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Δρακάτος, όσον αφορά στις προβλέψεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα, ακόμα και 7 Ρίχτερ, που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα συνάδελφοί του σεισμολόγοι.
Ο κ. Δρακάτος τόνισε πως θα πρέπει ο κόσμος να παρακολουθεί μόνο επίσημες ενημερώσεις Αρχών και Φορέων και όχι να ακούει κάθε σεισμολόγο που εκφράζει μια προσωπική άποψη. Και αυτό γιατί είναι πιθανό να είναι δύο διαφορετικά πράγματα, ακόμα και αν αυτό το πρόσωπο που την εκφράζει είναι σε κάποια σημαντική θέση.
Ειδικότερα, ο Γιώργος Δρακάτος σημείωσε: «Η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή με πολύ υψηλή σεισμικότητα άρα ο κόσμος είναι προετοιμασμένος, χρειάζεται ψυχραιμία και να παρακολουθεί μόνο επίσημες ενημερώσεις. Δε χρειάζεται να ακούει διάφορα πράγματα που διατυπώνονται από τον καθέναν. Υπάρχουν επίσημες αρχές και δεν εννοώ μόνο το Αστεροσκοπείο, υπάρχει το Πανεπιστήμιο Πατρών, κρατικοί φορείς, Περιφέρειες κλπ. Σε κάθε επιστημονική κοινότητα, ο καθένας από εμάς δικαιούται να έχει μια επιστημονική άποψη. Εγώ μιλάω μόνο για τις επίσημες ανακοινώσεις.
Είναι διαφορετικό πράγμα σαν επιστήμονας να διατυπώσω την άποψή μου την προσωπική και διαφορετικό να υπάρχει μια επίσημη άποψη ενός οργανισμού. Αυτό που προτείνω στον κόσμο είναι να ακούει επίσημες ανακοινώσεις και όχι τι λέει ο κάθε “Δρακάτος”, γιατί μπορεί να είναι και δύο διαφορετικά πράγματα. Στην επίσημη ανακοίνωση υπάρχει μια συνεκτίμηση όλων των επιστημόνων του Ινστιτούτου. Μπορεί κάποιος από εμάς να έχει μια άλλη άποψη, η οποία επιστημονικά να είναι απόλυτα σεβαστή, όμως δεν είναι επίσημη άποψη».
«Βόμβα» Τσελέντη: «Περιμένουμε μεγάλο σεισμό σε δύο περιοχές της Ελλάδας – Έχουμε ενημερώσει»
Kαταστροφές και στην Τουρκία:
Την είδηση του σεισμού μετέδωσε άμεσα και ο ιστότοπος της Hurriyet κάνοντας λόγο για πολύ δυνατή δόνηση στο Βόρειο Αιγαίο που προκάλεσε πανικό στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, το Τσανάκκαλε, το Τερκιντάγ, την Αδριανούπολη, τη Μανίδα και την Προύσα.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το μέγεθος του σεισμού και η μεγάλη του διάρκεια τρόμαξε για τα καλά τον κόσμο σε αυτές τις περιοχές, με εκατοντάδες πολίτες να έχουν βγει έξω από τα σπίτια του, φοβούμενοι μετασεισμούς.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Καντίλι ο σεισμός σημειώθηκε στις 15.28 ώρα Τουρκίας, είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και μέγεθος 6.0 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ (η αρχική εκτίμηση ήταν 6.3 βαθμοί, ωστόσο το παρατηρητήριο διόρθωσε έπειτα τον αριθμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου